Jídlo a pití v Řecku
Jídlo a pití v Řecku
Řecká kuchyně je mezi turisty velmi oblíbená. Její původ je v kuchyni italské, arabské a turecké. Chutným pokrmům přidává na prestiži také to, že jsou lehké a zdravé - díky olivovému oleji, který je pro Řecko typický. Dále se používá hodně čerstvé zeleniny, drůbeže, skopového nebo vepřového masa a samozřejmě ryb.
Častým způsobem úpravy masa v Řecku
Častým způsobem úpravy masa je grilování. Velmi často se setkáte s mléčnými výrobky, například jogurty nebo různými druhy sýra. Řekové jsou totiž největšímu konzumenty bílkovin na světě. Pokud si budete chtít zakoupit ovoce, budete asi překvapeni jeho cenou. Přestože se ovoce v Řecku hojně pěstuje, jeho cena je poměrně vysoká. Daleko levnější je zelenina.
Doporučujeme: levné letenky
Snídaně v Řecku
Snídaně Řekové většinou zanedbávají, jedí až svačinu, což bývá obvykle jeden z mnoha druhů chleba společně s oblíbeným jogurtem z kravího nebo ovčího sýra. Hlavními jídly dne jsou obědy a večeře, které jsou podávány v pozdějších hodinách než jsme zvyklí.
Obědy v Řecku
Obědy po 14. hodině, večeře až po 21. hodině. Stolování je pro řecké obyvatele příjemným zážitkem, nikam nespěchají a zároveň vyžadují, aby jim obsluha věnovala dostatečnou pozornost. Můžete navštívit dva druhy řeckých restaurací. Buď jsou to estiatória, kam chodí většinou řemeslníci a nacházejí se ve všech velkých městech nebo známé řecké taverny, které se vyskytují v různých kvalitách. Od prostě zařízených restaurací s limitovanou nabídkou pokrmů po podniky se širokou škálou a nejrůznějšími specialitami.
Dále existují tzv. psistarie, neboli grily, které nabízejí nejrůznější druhy grilovaných mas a salátů. K typickým řeckých pochoutkám patří suvlaky – špíz, na kterém jsou napíchané kousky různých druhů mas, dále dolmadakia – vinné listy s rýží a masem, známé tzatziki – okurkový salát s jogurtem, česnekem a nezbytným kořením nebo řecký salát s typickým ovčím sýrem.
Pokud máte rádi ryby, letní období není k jejich výběru kupodivu nejvhodnější. Vzhledem k tomu, že je zakázáno v letních měsících chytat ryby do sítí, místo čerstvě ulovených dostanete v restauracích pravděpodobně zmražené.
Tradičními řeckými nápoji jsou Metaxa, která je běžná a oblíbená i v České republice, dále Ouzo, což je typická řecká anýzová pálenka, a nejrůznější druhy vín, z nichž některé jsou velmi speciální. Například Retsina – s obsahem borové pryskyřice. Typickými druhy piv jsou Amstel a Heineken. Původní řecké pivo se nazývá Mythos.
Spropitné v Řecku
Přestože je spropitné započítáno k ceně pokrmů, Řekové jsou v tomto ohledu poměrně štědří. Někdy dávají spropitné až ve výši 20% celkové útraty. Za to ale vyžadují skutečně velkou péči a pozornost personálu.